Dobor Dorina ruhái megteremtik a csendes gondoskodás lehetőségét

Megrendítő és felemelő pillanatokat élhettek át a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért javára rendezett jótékonysági est résztvevői. A rendezvényen – aminek a Hovány Csoport budaörsi Mercedes-szalonja adott otthont – szüleiket vesztő gyerekek, feleségüktől férjüktől örökre búcsúzó férfiak és nők idézték meg, miként ragadta el tőlük szeretteiket a járvány.

A fiatal apuka története arról szólt, hogy várandós feleségét juttatta a vírus kórházba – ahol az orvosok császármetszéssel segítették világra babáját, és férje már csak örökre elbúcsúzni mehetett be hozzá. A nagyfiú előbb mindkét szülőjét elvesztette, majd a nagymamája sem élte túl a Covid-fertőzést. A háromgyerekes anyuka arra emlékezett, hogy imában kért gyógyulási jelet, s ekként értelmezte a kórházban fekvő férje arcán gördülő két könnycseppjét, holott azok a végső búcsút jelentették.

Ezek a sorsok képernyőn keresztül is megrázóak voltak – különösen annak tudatában, hogy évről évre nehezebb megmozdítani a közösséget: ahogy kopik a járvány emléke, úgy fogyatkoznak a Regőczi Alapítvány támogatói. Holott az alapítványnak, amelyik azt vállalta, hogy a felnőtt lét kapujáig kíséri a koronavírus árváit, még hosszú évekig dolga van. 1359 pártfogoltja között ugyanis nagyon sok a kisgyerek, 20 százalékuk hat évesen vagy annál kisebb korában vesztette el édesanyját vagy édesapját.

Azonban az említett jótékonysági esthez hasonló események reményt adhatnak a Regőczi Alapítványnak, hiszen egyrészt biztosítják a támogatói kör megerősítéséhez szükséges nyilvánosságot, másrészt érdemi anyagi támogatást jelentenek. Ahogy az alapítvány kuratóriumi elnöke, Heczegh Anita fogalmazott: ezek a látványos rendezvények teremtik meg a csendes gondoskodás lehetőségét, aminek keretében rendszeres, havi támogatást, esetenkénti soron kívüli segítséget kaphatnak a Covid-árvák családjai.

Az esten – egy árveréssel egybekötött jótékonysági divatbemutató keretében – Dobor Dorina ruháira lehetett licitálni. És a résztvevők aktívan éltek a lehetőséggel: a ruhatervező az esemény végén egy jelképes csekken mintegy 12,55 millió forintot nyújthatott át Herczegh Anitának.

Az, hogy az esten Dorina Dobor-kreációkat bocsátottak árverésre, már tradíció Ugyanis a tervező a Regőczi Alapítvány 2021-es létrejötte szervez jótékonysági divatbemutatókat az alapítvány javára – első kollekcióját éppen arra az alkalomra álmodta meg. (Az idei rendezvényt Hovány Mártonnal, a Hovány Csoport tulajdonosával szervezte.)

Az, hogy Dobor Dorinának sikerült aq jótékonysági estet egyfajta közéleti-társadalmi hagyománnyá emelni, azért fontos, mert az eseménynek kialakult egy támogatói köre. Dobor Dorina szerint a gesztus gesztust érdemel, így azok nagylelkűségét, akik mindhárom eseményen bőkezűen adományozta, egy figyelmességgel, egy díjjal viszonozta.

Az eseményről a sajtó is beszámolt, a számunkra legfontosabb említések: